Zorgboerderij ’t Personnebos biedt persoonlijke gerichte dagbesteding aan ouderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking, vanuit gemeente Beuningen, Wijchen en Nijmegen (west en zuid).
Financiering kan d.m.v. Zorg In Natura of Persoons Gebonden Budget (www.svb.nl/pgb)
Onze zorgboerderij is aangesloten bij stichting Samenwerkende Zorgboeren Zuid, te benaderen via https://www.szz.nl/ . AGB code is 73732834.
De zorgboerderij heeft contracten met omliggende gemeenten en verleent zorg aan ouderen via WMO, WLZ en PGB.
Hier vindt u ons klachtenreglement: https://www.szz.nl/geschillenregeling-szz/ , brief klachten deelnemershttps://www.szz.nl/vertrouwenspersoon/ en privacy beleid. Privacyverklaring ’t Personnebos
Elke week, telkens op een andere dag, komt een fysiotherapeut van de Hofstede dehofstedebeuningen.nl om samen met onze deelnemers bewegingsoefeningen te doen.
De zorgboerderij en de rest van het erf en boerderij zijn rookvrij. Dit betekent dat er op ’t Personnebos niet gerookt wordt.
Wij vinden een goede gezondheid voor ouderen erg belangrijk, daarom is er veel aandacht voor voldoende drinken en gezonde voeding. De warme maaltijd wordt bereid met verse producten uit eigen moestuin. Samen met de deelnemers maken we ook een wintervoorraad aan d.m.v. diepvriezen en wecken.
Vanaf februari 2017 wordt op de zorgboerderij gewerkt volgens het psychobiografische verpleegmodel van Pr. Erwin Böhm:
Optimale zelfredzaamheid en een tevreden dag voor mensen met ouderdomsverwarring (MCI) en dementie.
Böhm gaat ervan uit dat ieder mens, gevormd door zijn opvoeding, cultuur en ervaringen een persoonlijke levensstijl ontwikkelt, van waaruit hij of zij zich een beeld vormt over wat ‘normaal omgaan met elkaar en normaal handelen’ is.
We begrijpen ouderen met dementie veel beter als we begrijpen wat ze werkelijk bedoelen en wat hen beweegt.
De zelfstandigheid en sociale competentie van ouderen moet zo lang mogelijk behouden en bevorderd worden.
Voor alle deelnemers wordt een persoonlijk zorgdossier met biografische gegevens van de deelnemers van de zorgboerderij opgesteld.
Het realiseren van een zorgvuldige (juiste) en volstrekt waardevrije belevingsbiografie is het fundament van het methodisch handelen. We proberen onze deelnemers te ondersteunen bij het behoud van hun zelfredzaamheid, waardoor een tevreden dag wordt beleefd. Hierdoor wordt ook de thuissituatie ontlast.
We stimuleren ouderen om actief bezig zijn met allerlei activiteiten rond om de dieren, tuin en boerderij. Ook zijn ouderen die behoefte hebben aan gezellig contact en aanspraak van harte welkom. Volgens de Böhm methodiek bieden wij activiteiten, die zo veel mogelijk passen bij de persoonlijk beleefde leefwereld van de ouderen.
We kijken altijd in overleg wat het beste bij de deelnemer past. Sommige ouderen helpen graag bij klusjes die zij vroeger ook deden. Andere ouderen willen graag iets nieuws proberen. Beide is mogelijk. Natuurlijk hoort gezellig samen eten en koffie/thee drinken er ook bij.
Dagindeling
We beginnen om 9.30 u. met koffie/thee drinken en samen de krant lezen. Daarna wandelen we samen over het erf om de dieren te voeren, eieren uit te halen en jonge kalfjes te bewonderen. Voor de middag wordt gezamenlijk de warme maaltijd bereid. Er worden ook diverse klusjes uitgevoerd. Rond 11.30 u. eten we samen fruit en drinken water. Rond het middaguur gaan we gezellig samen aan tafel. Om 15.00 drinken we koffie/thee en sluiten de dag.
Op onze boerderij is veel te doen.
- verzorgen van kalveren, pony, kippen, konijnen, honden en katten
- voer aanvegen bij de koeien
- werken in de moestuin en de broeikas
- handwerken
- zuivel maken (kaas, kwark)
- aan de slag in de werkplaats met hout of metaal
- jam maken en groente wecken
- wandelen
- spelletjes
- samen zingen
- knutselen